TjenesterUtforsk
ArtiklerUtforsk
Om ossBli kjent med oss
Registrer byråSamarbeid med oss

Treg nettside: Disse 9 feilene bør du unngå

av Lasse

|

05. May, 2023

Ordtaket Slow and steady wins the race kan nok appellere til mange ting i livet, men når det kommer til nettsider – så vil det være tvert imot. Trege nettsider troner nemlig høyt på listen over irritasjon blant norske forbrukere. Du har kanskje opplevd det selv? Man taster inn en URL og forventer at nettsiden skal dukke opp på noen mikrosekunder. Det som derimot møter deg er en hvit side som bare står å laster. 

Hva gjør de fleste da? Jo, de trykker seg videre til en annen nettside som ligger ved siden av i Google. Vi har derfor tatt en nærmere titt på noen av de vanligste årsakene til at du opplever en treg nettside. Hvilken grad disse påvirker prestasjonen til nettsiden din vil selvfølgelig variere, men de fleste av dem bør du forsøke å unngå så langt det lar seg gjøre. 

Usikker på hvor du skal starte?

Feilsøking og optimalisering av nettsider kan være et krevende yrke, og mange har ikke tid til dette i en hektisk arbeidshverdag. Heldigvis finnes det en rekke byråer som kan gjøre denne jobben for deg. Her kommer Byråguiden inn som et nyttig verktøy hvor du lettere finner frem til det byrået som passer deg. Sammenlign tilbud som er skreddersydd for ditt prosjekt og få jobben gjort så effektivt som mulig. Ønsker du derimot å gjøre jobben selv, så er dette noen av årsakene du bør se etter. 

1. Ikke-optimaliserte bilder

En vanlig årsak til at nettsider tar lang tid å laste inn er på grunn av store krevende filer – spesielt i form av bilder. Mange som lager sin første nettside bruker gjerne bilder de har liggende, men disse trenger ikke nødvendigvis å være optimalisert for bruk på nett. Her er det gjerne en typisk fallgruve at man bruker store filformater som PNG fremfor JPEG. 

Om du benytter deg av WordPress CMS, så vil det være flere ulike utvidelser som kan bidra med denne jobben. Disse vil sørge for at bildene dine optimaliseres og komprimeres så mye som mulig uten at det går utover kvaliteten. De færreste vil ha bruk for et 4K bilde på siden sin, så oftest vil det være en del å spare på dette. 

2. Dårlig optimalisert kode

I dag er det vanlig å tilføre JavaScript/jQuery elementer på nettsiden din, men dette kan også være en fallgruve. Overivrig bruk av disse elementene kan skape en treg nettside. Det tar nemlig lang tid å laste inn ulike elementer dersom det ikke er implementert riktig. Du bør derfor passe på at dette skjer på en ryddig måte. 

Spesielt JavaScript er det viktig at man holder koden ryddig. En oppblåst kode kan skape en krevende side og dermed gjøre det vanskeligere å laste den inn. Om du velger å bruke flere APIs bør du derfor sørge for at dataene lastes inn på en mest mulig effektiv måte. 

3. Overflødige HTTP forespørsler

Om du fyller siden din med JavaScript, CSS og bilder som skal lastes inn, så kan dette føre til at de som prøver besøke siden din vil sende inn for mange HTTP forespørsler samtidig. Dersom flere gjør dette samtidig vil det bli en påkjenning for serveren, og i ytterste konsekvens kan det sørge for at siden din kollapser. 

Du bør derfor bruke et program som Sprites til å redusere antall HTTP forespørsler og forsøke å ha et så lite antall CSS, bilder og JavaScript elementer som mulig på siden din. Du kan også tilpasse koden slik at det blir mindre filer som må lastes ned hver gang noen åpner siden din. 

4. Uryddig kode

Alle nettsider er kodet opp på en eller annen måte, men dette kan gjøres på en god og dårlig måte. Har man gjort endringer på koden gjentatte ganger, så er sannsynligheten større for at man har en uryddig kode. Dette handler gjerne om at det finnes mye luft i koden, ulike styling elementer og andre kommentarer som ikke nødvendigvis hadde vært med om hele koden var oppdatert. 

En opprydding i koden til nettsiden din vil ikke bare redusere tiden det tar å laste inn, men det vil også bidra til at man får en bedre effekt på SEO. Google leser nemlig deler av koden til siden for å kartlegge, og dersom dette er unødvendig komplisert – så kan det gå utover prestasjonen til nettsiden din i søkeresultatet. 

5. Ikke bruke CDN

CDN eller cache handler om at man lagrer versjoner av nettsiden sin på en rekke forskjellige servere. På denne måten vil besøkene fra ulike geografiske lokasjoner mer sannsynlig finne en lagret versjon av nettsiden din, og dermed redusere innlastningstiden på siden. For deg som benytter deg av WordPress finnes det en rekke utvidelser som tilbyr dette som ikke koster allverden. 

Dette vil også gjøre det langt enklere for returnerende brukere å få rask tilgang til siden din. Da vil det allerede ligge en cache versjon av nettsiden i minnet på enheten deres som kan hentes opp igjen langt raskere. Alle nettsider bør derfor benytte seg av noe tilsvarende slik at de får optimal hastighet på innlasting. 

6. For mye ‘flash’ innhold

Flash er gjerne et utmerket verktøy for å gi litt farge og bevegelse til siden din, men det er også en svært krevende byggeblokk dersom du bruker mye av den. Dette skyldes at flash elementer gjerne er tungt kodet og større filtyper som tar lang tid å laste inn. For nettsiden din betyr dette at den blir tyngre for besøkende å åpne. 

Du kan selvfølgelig vurdere å redusere mengden flash innhold på nettsiden din, men et bedre alternativ vil være å benytte seg av HTML5 elementer. Her vil du ofte oppnå mye av den samme effekten, men bruke elementer som er langt enklere å bygge på enn Flash. Dette er spesielt for eldre nettsider som ble bygget mens Flash fortsatt var en foretrukket metode. I dag vil nok de fleste designere være enige at flash er utdatert teknologi, og derfor heller bruke andre metoder. 

7. For mye reklame

Det kan være fristende å plassere annonser alle ledige kriker og kroker på nettsiden din, men dette vil gjerne ødelegge brukeropplevelsen. Da er du fort inne i en dårlig spiral hvor dårlig brukeropplevelse reduserer antall besøkende, og dermed lavere eksponering av reklamen din. Du vil da oppnå motsatt effekt enn det som er hensikten og tape penger.

Strategisk plassering av annonser er uten tvil en viktig del av inntjeningen til mange nettsider, men det er viktig å ikke bruke for mange av dem. Forsøk heller å øke CPM avkastningen på annonsene ved å plassere de godt synlig, men i et mindre antall. De fleste forbrukere vil akseptere at det er annonser på en nettside, men dersom de blir slitsomme vil det fort resultere i at de finner informasjon et annet sted. 

Det kan også være lurt å vurdere hvilket system man bruker for annonser. Det finnes en del lazy load annonser, noe som betyr at de ikke lastes inn før brukeren har dem i synsfeltet. På denne måten slipper du at utallige elementer skal laste inn samtidig og bruke unødvendig kraft fra serveren. 

8. Mangel på cache 

Cache betyr at det lagres en liten del av nettsiden på hver enhet som besøker den. Dersom den samme brukeren besøker siden på nytt, så vil denne versjonen hentes opp igjen langt raskere enn det serveren ellers hadde klart å respondere. Det er her såkalte cookies gjerne kommer inn i bildet. Disse inneholder informasjonskapsler som gjør det lettere å laste inn en side ved at tidligere valg er lagret på enheten. 

En del nettlesere og enheter blokkerer informasjonskapsler, noe som kan gjøre at brukerne får en tregere opplevelse. Dette er det ikke så mye man får gjort med som eier av nettsiden, men du kan alltid oppfordre til at brukerne lar nettleseren lagre cookies. Et godt argument for dette vil være at brukerne får en bedre opplevelse neste gang de besøker siden, noe som gagner alle parter. 

9. Dårlig webhotell

En feil mange begår når de skal lage sin første nettside er at de velger det rimeligste alternativet for webhotell. Grunnen til at selskapene kan tilby billige webhotell er at de deler kapasiteten til en server på flere kunder. For deg som bruker betyr dette at du bare får en del av kapasiteten, ikke hele serveren for deg selv. 

Dette kan være greit dersom man bare skal lansere en privat blogg med lav forventet trafikk, men om du skal lage en nettside for bedrift vil dette sjeldent være godt nok. Da bør du heller gjøre investeringen i en dedikert server. Et godt alternativ for deg som har et litt mindre budsjett er en virtuell server. Dette er en server som har blitt programmert til å fungere som flere små servere. Du får riktignok ikke full kapasitet, men du får langt bedre enn på de billigste alternativene. 

Hvilket utvalg du finner hos forskjellige aktører vil variere noe, så sammenlign gjerne flere dersom du er i tvil om hvor du får mest for pengene dine.