TjenesterUtforsk
ArtiklerUtforsk
Om ossBli kjent med oss
Registrer byråSamarbeid med oss

Ny nettside: Hvilke alternativer finnes det?

av Lasse

|

02. Nov, 2023

Lanseringen av ny nettside kan være et spennende prosjekt, men det er også en oppgave man bør ta på største alvor. Dette handler ikke bare om hvor mye penger man skal bruke på prosjektet, men også hvordan man planlegger i forkant. Før man i det hele tatt vurderer hvordan selve nettsiden skal utformes, bør man ha tenkt nøye gjennom hva en nettside skal omfatte. 

I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på noen ting du bør tenke gjennom før du starter utforming av en ny nettside. Så kan man stille seg spørsmål om dette absolutt er nødvendig, og på dette svarer vi et ruvende ja. En ny nettside kan være et utmerket verktøy for virksomheten din, men da er det viktig at det gjøres riktig. 

Les videre om du ønsker å lære mer om hvilket forarbeid som må ligge til grunn, samt hvilke alternativer for utforming du kan benytte deg av. 

Hva bør du tenke på når du skal lage ny nettside?

Som vi allerede har vært innom, så er det noen ting man bør tenke gjennom før man begynner å planlegge selve utformingen av ny nettside. Dette handler om at siden skal dekke de behovene virksomheten har, samt at man får tilstrekkelig funksjonalitet for en god brukeropplevelse. Et resultat av at man slurver med planlegging er gjerne at funksjonaliteten blir halvveis, noe som også fører til at brukeropplevelsen ikke blir som ønsket. Nedenfor har vi derfor samlet noen punkter du bør tenke gjennom før du går videre.

Hva er formålet med nettsiden?

Det første man må avklare er hva man ønsker å oppnå med nettsiden sin. Skal den være en digital presentasjon av selskapet, eller skal det være mulig for kundene å booke en time på nett? Kanskje skal dere presentere et utvalg produkter eller ha en nettbutikkløsning integrert på nettsiden? Her er det viktig at man setter et klart rammeverk for hva man ønsker å oppnå med en ny nettside før man begynner den visuelle utformingen. Lag gjerne en liste over hva den bør inneholde, samt hvorfor den skal inneholde nettopp dette. 

Hva er budsjettet?

Det er vanskelig å komme seg unna det faktum at pengene ofte er et naturlig utgangspunkt for alle prosjekter. Dette gjelder selvfølgelig også for hva gjelder en ny nettside. Dere bør derfor gjennomgå hva dere ønsker å få ut av nettsiden, for deretter å se på hvilket budsjett som er tilgjengelig for prosjektet. Her anbefaler vi at man er realistisk og ser på hva man faktisk kan forvente å få for pengene sine. Dersom man opplever at man ikke har et tilstrekkelig budsjett for all funksjonalitet man ønsker seg, så vil det være naturlig å lage en prioritetsliste over de viktigste punktene først. 

Hva anses som en suksess?

Dette er et punkt som mange undervurderer, men det er svært viktig for at man skal kunne avgjøre hva man ønsker å oppnå med prosjektet. Her handler det om å sette klare mål for hva man anser som en suksess. Eksempler på dette kan være lanseringen av ny nettside, økt digitalisering av bestillinger eller andre mål. For å avklare hva en suksess er, så er det viktig å ta hensyn til hva man i utgangspunktet ønsket å få ut av nettsiden sin. Målene bør være så målbare som mulig og derfor være spesifisert så godt som mulig. 

Hvem er målgruppen?

Hvem skal egentlig bruke nettsiden deres? Dette er noe man bør ta hensyn til slik at nettsiden blir utformet med dette i tankene. Skal man eksempelvis lage en nettside for eldreomsorgen i en kommune, så bør den være så enkel å navigere som mulig. Er det derimot en ny nettside for et hipt byrå du skal utforme, så kan denne utfordre de etablerte normene hakket mer. Her er det viktig at man lager en nettside som faktisk blir imøtekommende for den målgruppen som skal benytte seg av tjenestene man finner på nett. 

Hvem skal lage den nye nettsiden?

Sist, men ikke minst er det viktig å avklare hvem som skal lage nettsiden deres. Kanskje har dere egen avdeling for dette in-house? Selv om noen kan ha den luksusen, så vil de fleste være nødt til å innhente ekspertise fra utsiden. Imidlertid er det flere alternativer til hvordan dette kan gjennomføres, og det er nettopp dette vi skal se litt nærmere på nå. 

Hvilke alternativer for ny nettside er det?

Hvem som skal utforme nettsiden din vil være en naturlig del av planlegging for en ny nettside. Her er det gjerne to alternativer du kan velge mellom dersom du ikke har kunnskapen in-house. Vi kan også nevne at frilansere selvfølgelig er et alternativ, men ved mindre du har gode kunnskaper om hvordan lage en nettside – så vil dette ofte være kronglete og vanskelig å holde styr på. For å sikre at du får en profesjonell nettside er det derfor disse to valgene vi anbefaler: 

Designbyrå

Om man har et tilstrekkelig budsjett, så vil det være naturlig å hyre inn et profesjonelt byrå som kan gjøre jobben for deg. På denne måten vil du sikre kvaliteten på nettsiden, samt at noen andre tar ansvar for å lage det du har visualisert. Imidlertid er det viktig å merke seg at bruk av byrå ofte kan være kostbart, noe som betyr at du bør ha et betydelig budsjett dersom dette er din foretrukne metode. 

Nettsidebygger

Et annet valg for deg som har et mindre budsjett vil være en såkalt nettsidebygger. Dette er plattformer der du kan bruke enkel designverktøy til selv å designe en nettside. Fordelen med disse er at du ikke trenger kunnskaper om koding, men heller bare kan utforme det visuelle. Alt av koding vil foregå i bakgrunnen slik at du får en profesjonell nettside som resultat. Etterhvert som disse har blitt bedre har nettsidebyggere faktisk blitt et attraktivt alternativ til mer kostbare designbyråer.

Våre foretrukne nettsidebyggere

Det finnes utallige nettsidebyggere på markedet, men mange av disse er i beste fall middelmådige. Basert på våre egne undersøkelser har vi derfor valgt å trekke frem de tre vi anser som best for deg som skal lage en profesjonell nettside. Disse tilbyr alle et bredt utvalg maler tilpasset bedrifter – samtidig som de er enkle å benytte seg av. 

Wix

Wix var en av de første nettsidebyggerne på markedet, men de mottok en lunken mottakelse. Dette skyldes at plattformen rett og slett var litt før sin tid og produktet ikke var ferdig enda. Heldigvis har dette endret seg og Wix tilbyr nå en av de beste nettsidebyggerne på markedet. Vi liker denne spesielt godt takket være deres enkle dra-og-slipp editor, samt de mer enn 800 ulike malene som er inkludert i abonnementet ditt. 

Her kan du selv velge den stilen på nettside som passer ditt formål best, og deretter bruke editoren til å gjøre aktuelle endringer du måtte ønske. Wix tilbyr syv ulike abonnementer som gjør det mulig å skalere plattformen etter dine egne behov. Nettopp dette gjør den utmerket uavhengig om du skal lage en stor eller liten nettside. Du kan starte med et lite abonnement, og deretter oppgradere når du ser behovet for mer lagringsplass eller kraft. 

Webnode

En annen populær nettsidebygger som lar deg bygge profesjonelle nettsider uten behov for koding er Webnode. Denne plattformen er riktignok ikke like stor som Wix, men tjenesten er relativ liv. Her vil du finne et godt utvalg minimalistiske designmaler som enkelt kan endres til en ny nettside. De er også relativt like prismessig, så her vil smak og behov ofte være den store avgjørelsen. 

Webnode har en utrolig enkel editor, men den kan i noen tilfeller bli litt for enkel. Skal du utforme en mer krevende nettside, så vil vi derfor vurdere Wix som det beste alternativet. Utover dette så er Webnode en brukervennlig, kostnadseffektiv og ikke minst kraftig løsning som lar deg lansere en ny nettside på 1-2-3. 

Squarespace

Sist, men ikke minst ønsker vi å trekke frem Squarespace som et alternativ til Wix og Webnode. Squarespace er en annen nettsidebygger som er mer tilrettelagt for deg som skal ha nettbutikk eller et ekstra øye til detaljer. Denne plattformen er nemlig anerkjent for sine stilrene maler og muligheter for å justere designet på svært detaljert nivå. 

Dette har ført til at Squarespace er ettertraktet hos influencere, personligheter og små virksomheter som ønsker en unik nettbutikk, men ikke har budsjettet til å hyre inn et byrå til å skape drømmen for dem. Tilsvarende som Wix og Webnode tilbyr Squarespace flere ulike abonnementer, så du kan enkelt tilpasse det dine egne behov og rammebetingelser. 

Oppsummering

Når du skal lage ny nettside er det mye som må planlegges, utformes og ikke minst kostnader som skal tas hensyn til. Vi har derfor forsøkt å kartlegge hva du bør tenke på før du iverksetter et slikt prosjekt, samt hvilke muligheter som finnes for ulike budsjetter. Som et utgangspunkt for dette vil det være lurt å følge listen med spørsmål om kartlegging før du velger den løsningen som passer ditt prosjekt best. Dette vil sørge for at eventuelle byråer som skal bidra til prosjektet får den nødvendige informasjonen de trenger.