TjenesterUtforsk
ArtiklerUtforsk
Om ossBli kjent med oss
Registrer byråSamarbeid med oss

Kan jeg føre regnskap selv? 

av Lasse

|

07. Feb, 2023

Det beste svaret på spørsmålet i overskriften er «ja, det kan du, men…». Det avgjørende er at regnskapet utarbeides i henhold til lover og regler, og fra myndighetenes side er det irrelevant hvem som utførte jobben. Vårt råd er at du først vurderer hva bedriften har økonomi til, og dernest hva som er en hensiktsmessig bruk av din egen eller eventuelle ansattes tid.

I denne artikkelen tar vi for oss noen momenter du bør tenke igjennom før du eventuelt bestemmer deg for å føre regnskap selv.

Regnskap når bedriften går på sparebluss 

Når er det mest aktuelt å føre regnskapet selv? For en nyoppstartet bedrift, eller et firma som sliter med omsetningen, kan en regnskapsfører rett og slett være en for dyr investering. I så fall bør du prøve å gjøre så mye som mulig av jobben på egenhånd. Forutsetningen er at du har en viss forståelse av hva du holder på med.

Det kan ta litt tid å komme inn i bokføringens irrganger, men du trenger ikke mer enn litt lærevilje og tålmodighet. Det hjelper også å velge et brukervennlig og rimelig regnskapsprogram.

Sammenlign priser før du velger regnskapssystem – det finnes kurante løsninger ned mot tusenlappen per år, og omtrent identiske løsninger som koster mange ganger mer. Forsikre deg også at programmet har de funksjonene du trenger, og om du får ekstra kostnader per faktura, for elektronisk lagring av bilag, eller noe lignende. Pass også på at programmet er skybasert, og at det er bygget på bransjestandarden SAF-T.

Regnskap når du må sette tæring etter næring 

Går omsetningen greit, men du må likevel vurdere nøye før du tar på deg økte kostnader for regnskapsføringen? Da kan du vurdere å ta de enkleste jobbene selv, for eksempel alt av fakturering og registrering av bilag. Så lar du regnskapsføreren ta seg av det viktigste, samt kanskje en kontroll på at din egen innsats ble utført riktig.

Typiske oppgaver en regnskapsfører bør utføre eller kontrollere:

  • Mva-regnskapet og mva-meldinger
  • Bankavstemming
  • Skattefradrag
  • Skattemelding, næringsoppgave og årsregnskap
  • Avskrivning og nedskrivning
  • Lønn, arbeidsgiveravgift, OTP og lønnsrapportering

Sagt enklere: Det du ikke er helt sikker på at du gjør riktig, det bør en autorisert regnskapsfører ta en titt på. 

Regnskap når bedriften går knakende bra 

Salgene strømmer på? Da er det neppe særlig klokt at du kaster bort din egen tid på å føre regnskap. Din tid brukes best til å drifte og til å tjene penger. Å velge et dyktig regnskapsbyrå kan nå bli en lønnsom investering, spesielt hvis du finner et byrå som har kompetanse innenfor din bransje. Regnskapsførere med relevant bransjeerfaring kan bli gull verdt for din bedrift.

Sløsing er imidlertid aldri i din interesse. Finn frem til flere kompetente aktører, sammenlign prisene, og vurder underveis om jobben byrået gjør står i forhold til forventningene dine.

Du er selv ansvarlig for regnskapet

Som eier av en bedrift er det du selv som til syvende og sist står ansvarlig for regnskapet til foretaket. Dette gjelder uansett om det er du selv, en ansatt eller et regnskapsbyrå som utførte oppgavene.

Det betyr imidlertid ikke at det er uvesentlig om du bruker en fagperson eller ikke. Risikoen for feil i regnskapet er naturligvis langt lavere når du bruker en erfaren regnskapsfører, enn om jobben gjøres av en amatør.

Dette bør ligge i bakhodet når du velger. Å føre regnskap selv er ikke nødvendigvis vanskelig, men alvorlige feil kan komme til å bety mye tapt tid, mange tapte penger, og i verste fall et ubehagelig møte med rettsvesenet.